Wat is crypto?

Een cryptocurrency (of “crypto”) is een digitale valuta die kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen, maar die gebruik maakt van een online grootboek met sterke cryptografie om online transacties te beveiligen. Veel van de belangstelling voor deze ongereguleerde valuta’s is gericht op handel met winstoogmerk, waarbij speculanten de prijzen soms de hoogte in jagen.

De populairste cryptocurrency, Bitcoin, heeft dit jaar volatiele prijsbewegingen gekend, en bereikte bijna 52.000 euro in april alvorens bijna de helft van zijn waarde te verliezen in mei. In de afgelopen weken was de prijs van Bitcoin weer terug in het bereik van rond de 42.000 euro.

Cryptocurrency is een vorm van betaling die online kan worden uitgewisseld voor goederen en diensten. Veel bedrijven hebben hun eigen munteenheden uitgegeven, vaak tokens genoemd, en deze kunnen specifiek worden verhandeld voor het goed of de dienst die het bedrijf levert. Zie ze als een soort fiches. Je moet echte valuta inwisselen voor de cryptocurrency om toegang te krijgen tot de goederen of diensten.

Cryptocurrencies werken met een technologie die blockchain heet. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie verspreid over vele computers die transacties beheert en vastlegt. Een deel van de aantrekkingskracht van deze technologie is de veiligheid ervan.

Meer dan 10.000 verschillende cryptocurrencies worden openbaar verhandeld en cryptocurrencies blijven zich vermenigvuldigen, geld ophalen via initial coin offerings, oftwel ICO’s. De totale waarde van alle cryptocurrencies op 18 aug. 2021 was meer dan 1,9 biljoen dollar – een daling ten opzichte van het hoogtepunt van april van 2,2 biljoen dollar (bron: CoinMarketCap). De totale waarde van alle bitcoins, de populairste digitale valuta, werd geschat op ongeveer 849 miljard dollar, waarmee wat terrein werd teruggewonnen van de recente dieptepunten in de prijs. Toch is de marktwaarde van bitcoin gedaald ten opzichte van de piek van april van 1,2 biljoen dollar.

Waarom zijn cryptocurrencies zo populair?

Aanhangers zien cryptocurrencies zoals Bitcoin als de valuta van de toekomst en haasten zich om ze nu te kopen voordat ze meer waard worden

Sommige voorstanders vinden het prettig dat cryptocurrencies centrale banken ontheffen van het beheer van de geldvoorraad, aangezien deze banken na verloop van tijd de neiging hebben om de waarde van geld te verminderen via inflatie.

Andere voorstanders houden van de technologie achter cryptocurrencies, de blockchain, omdat het een gedecentraliseerd verwerkings- en registratiesysteem is en veiliger kan zijn dan traditionele betalingssystemen.

Sommige speculanten houden slechts van cryptocurrencies omdat ze in waarde stijgen.

Zijn cryptocurrencies een goede investering?

Cryptocurrencies kunnen in waarde stijgen, maar veel beleggers zien ze als louter speculaties, niet als echte investeringen. De reden? Net als echte valuta’s genereren cryptocurrencies geen cashflow, dus om winst te maken, moet iemand meer voor de valuta betalen dan jij.

Dat is wat men noemt “de grotere dwaas” theorie van investeren. Zet dat eens af tegen een goed geleid bedrijf, dat zijn waarde in de loop van de tijd verhoogt door de winstgevendheid en cashflow van de operatie te laten groeien. Een aantal vooraanstaande investeerders heeft potentiële investeerders geadviseerd ze links te laten liggen. 

Het is een zeer effectieve manier om geld over te maken en je kunt het anoniem doen en zo. Een cheque is ook een manier om geld over te maken. Zijn cheques veel geld waard? Alleen omdat ze geld kunnen overmaken?"

Warren Buffet