Het heeft lang geduurd, maar Ethereum 2.0 krijgt snel vorm.

Ethereum 2.0

Eind oktober afgerond?

Er hebben de afgelopen maanden grote ontwikkelingen plaatsgevonden en er is acceptatie nu een nieuwe dageraad in Ethereum aanbreekt, zelfs voor degenen die aanvankelijk tegen waren. Zoals CNF onlangs meldde, hebben Ethereum-ontwikkelaars bevestigd dat de Altair-upgrade eind oktober zal plaatsvinden, hoogstwaarschijnlijk op de 27e. De upgrade zal de ondersteuning van light-clients naar de kernconsensus brengen, enkele problemen oplossen met incentives voor validatoren en meer. De Ethereum-gemeenschap toont onwankelbaar vertrouwen in de upgrade. Dit is het beste te zien in het Ethereum 2.0-stortingscontract, waarmee gebruikers hun ETH kunnen inzetten, die nu meer dan 7,8 miljoen Ether heeft , ter waarde van $ 23,2 miljard. Ongeveer 900.000 ETH werd ingezet in december toen de Beacon-keten werd gelanceerd, en de laatste cijfers laten zien hoeveel groei de afgelopen 10 maanden heeft plaatsgevonden. ETH 2.0 komt ongetwijfeld onze kant op, waardoor Ethereum de wereldcomputer wordt die Vitalik Buterin en co. vanaf het begin voorzien. De voordelen van de upgrade zijn talrijk, van ETH die deflatoir wordt tot veel lagere kosten en enorme schaalmogelijkheden. Maar er is nog een andere kant, een die de ondergang kan betekenen voor andere projecten. Dus, wat gebeurt er met Ethereum-schaaloplossing Polygon en Ethereum-moordenaars zoals Cardano, Solana en Polkadot?

Wat betekent Ethereum 2.0 voor Polygon?

Van de verschillende blockchainprojecten die door Ethereum 2.0 zullen worden beïnvloed, is het geval van Polygon uniek. Terwijl de meeste anderen een alternatief voor Ethereum hebben aangeboden (waardoor de term Ethereum-moordenaars wordt genoemd), zit Polygon bovenop de Ethereum-blockchain als een schaaloplossing. Polygon is ontwikkeld door Indiase ontwikkelaars als een tweedelaagse oplossing voor Ethereum en werd in 2017 gelanceerd als het Matic Network. Het vertrouwt op het proof-of-stake-consensusmechanisme, waar Ethereum zich in zijn upgrade naar wendt. Als tweedelaagse oplossing verwerkt Polygon transacties buiten het hoofdnetwerk van Ethereum, waardoor de werklast van de hoofdketen wordt verminderd. Hierdoor kan het transacties veel sneller en voor een veel lagere vergoeding verwerken dan Ethereum. Afgezien van de Matic POS-keten, heeft het ook plasma-rollups als schaalmechanisme. Rollups werken door bovenop de Ethereum-blockchain te zitten en een reeks transacties te verwerken voordat ze als een enkele transactie worden teruggestuurd naar de hoofdketen van Ethereum. Ethereum 2.0 zal een enorm effect hebben op Polygon. Er zal echter nog steeds een plaats zijn in het nieuwe tijdperk voor het project. Ten eerste zal ETH 2.0 voornamelijk vertrouwen op sharding als schaalmethode. Dit complexe mechanisme houdt in dat de Ethereum-infrastructuur in kleinere stukken wordt opgesplitst om transacties gemakkelijker te kunnen verwerken. Elke shard kan een speciale taak aan, zoals het valideren van het ene type transactie, terwijl een andere shard hetzelfde doet met een ander type. Maar zelfs met sharding is het onwaarschijnlijk dat Ethereum de cijfers haalt die nodig zijn om de wereldcomputer te worden. Sandeep Nailwal, de COO van Polygon, is onvermurwbaar dat zelfs ETH 2.0 Polygon niet zal verdringen. In een interview schatte hij dat de schaalbaarheid van Ethereum 64x omhoog zal schieten zodra het sharding implementeert. Het zou gaan om maximaal 3.000 transacties. Dit is lang niet genoeg om Layer-2-schaaloplossingen te verdisconteren. Visa gaat bijvoorbeeld tot 50.000 transacties per seconde en verwerkt alleen Visa-betalingen. Ethereum, aan de andere kant, zal omgaan met financiën, gaming, supply chain, NFT’s, DeFi en meer. “Dus het punt dat ik hier probeer te maken, is dat zelfs wanneer de schaalbaarheid van Ethereum met een factor honderd groeit, de vraag al duizenden X is. En je zou deze schaalbaarheidsoplossingen op secundair niveau nodig hebben waar mensen hun bedrijfslogica, hun applicaties zouden uitvoeren en ze zich weer zouden vestigen op Ethereum, ” vertelde hij Forkast News. Jaynti Kanani, de CEO en mede-oprichter van Polygon, bekleedt dezelfde functie. Sprekend op de Unchained Podcast, beweerde hij dat Ethereum niet in staat zal zijn om aan de vraag te voldoen, zelfs niet na sharding.
Laten we het zien als het aanbod van schaalbaarheid. Op het moment dat het omhoog gaat op Ethereum, is de vraag er al. Het groeit direct en je komt met dezelfde knelpunten te zitten.
Zelfs als Ethereum 2.0 64X zal schalen, “is de vraag 1.000 X dan waar we zijn. Je hebt L2-schaalbaarheid nodig, “vertelde Jaynti aan Laura Shin. Polygon van zijn kant wil zijn positie in het post-ETH 2.0-tijdperk versterken door een reeks upgrades te implementeren die het nog concurrerender zullen maken. Deze omvatten de integratie van Optimistic en Zero Knowledge (zk) roll-ups, met Polkadot-achtige substraten, data-beschikbaarheidsketens en “stand-alone ketens waar teams kunnen komen en hun parachains kunnen maken die weer verbinding maken met Ethereum.”